Informaţii generale

Dovada adresei de domiciliu – situații speciale

  • Dovada adresei de domiciliu se face cu declarația pe propria răspundere a solicitantului, însoțită de nota de verificare a polițistului de ordine publică, prin care se certifică existența unui imobil cu destinație de locuință și faptul că solicitantul locuiește efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta acte încheiate în condițiile de validitate prevăzute de legislația română în vigoare, privind titlul locativ.

Această prevedere se aplică și în situațiile când :

  1. imobilul a fost cumpărat în baza unui înscris sub semnătură privată (chitanță de mână) care nu a fost autentificat la un birou notarial sau nu s-a solicita instanței recunoașterea dreptului de proprietate asupra acestuia; în astfel de situații, solicitantul trebuie să prezinte chitanța de mână și/sau certificatul de atestare fiscală din care să reiasă adresa imobilului .
  2. proprietarul imobilului este decedat și nu a fost dezbătută succesiunea; în astfel de situații, solicitantul trebuie să prezinte actul cu care face dovada că persoana decedată a deținut acel imobil și documentul din care să rezulte gradul de rudenie. În situația în care din documentele prezentate nu se poate stabili că solicitantul este posibilul succesor, se solicită un certificat care atestă calitatea de succesor, emis de un notar public.
  3. persoana locuiește efectiv în imobil, iar ca dovada a adresei de domiciliu deține un contract de construire/autorizație și proces verbal de recepție parțială.
  4. persoana care deține în proprietate un teren pe care a construit un imobil tip locuință în baza autorizației de construire și nu i-a fost eliberat procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

 Dispozițiile art. 28 al. (1) lit. c din O.U.G. nr. 97/2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se aplică persoanelor aflate într-una dintre situațiile de mai sus, după caz, membrilor familiei acesteia, precum și persoanelor care stabilesc relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copiii cu care conviețuiesc, indiferent dacă figurează sau nu cu domiciliul în RNEP la adresa în cauză, fără a fi depășită limita prevăzută la art. 28 al. (4) – (6) din același act normativ.

Autentificare

© 2024 Primăria Sectorului 2 București. Direcția Publică de Evidență Persoane și Stare Civilă